Судије

 

Закон о судијама („Сл. Гласник Републике Србије“ бр.116/2008, 58/2009 -одлука УС, 104/2009, 101/2010, 8/2012 – одлука УС, 121/2012, 124/2012 – одлука УС и 101/2013) регулише: избор судије, поступак за избор, заклетву и ступање на функцију, престанак функције као и жалбу на одлуку о престанку функције. 


За судију Вишег суда може бити изабран држављанин Републике Србије који испуњава опште услове за рад у државним органима, има завршен правни факултет, положен правосудни испит и најмање три године радног искуства у правној струци након положеног правосудног испита, који је стручан, оспособљен и достојан судијске функције.


Народна скупштина, на предлог Високог савета судства, бира за судију лице које се први пут бира на судијску функцију. Мандат судији који је први пут изабран на судијску функцију траје три године. Високи савет судства, у складу са законом, бира судије за трајно обављање судијске функције, у истом или другом суду. Високи савет судства одлучује и о избору судија који су на сталној судијској функцији у други или виши суд (члан 147. Устава РС).


Стручност
подразумева поседовање теоријског и практичног знања потребног за обављање судијске функције. 


Оспособљеност
подразумева вештине које омогућавају ефикасну примену специфичних правничких знања у решавању судских предмета. 


Достојност
подразумева моралне особине које судија треба да поседује и понашање у складу са тим особинама. Моралне особине које судија треба да поседује су: поштење, савесност, правичност, достојанственост, истрајност и узорност, а понашање у складу са тим особинама подразумева чување угледа судије и суда у служби и изван ње, свест о друштвеној одговорности, одржавање независности и непристрасности, поузданости и достојанства у служби и изван ње и преузимање одговорности за унутрашњу организацију и позитивну слику о судству у јавности.

Критеријуме и мерила за оцену стручности, оспособљености и достојности прописује Високи савет судства, у складу са законом.


У Основном суду у Ваљеву судијску функцију обавља 26 судија.

Судије су распоређене у већа чији број и састав одређује председник суда Годишњим распоредом послова судија који се усваја на седници свих судија до 01. децембра текуће године за наредну годину.

Судије Основног суда у Ваљеву су:

 

  КРИВИЧНО ОДЕЉЕЊЕ

Судија

Функција

спрат

број каб.

Биљана Савић

Председник суда

1. спрат

25

 

Заменик председника суда

Приземље

14

 

Председник кривичног одељења

Приземље

4

 

Судија

1. спрат

19

 

Судија

Приземље

5

 

 

 

 

  ГРАЂАНСКО ОДЕЉЕЊЕ

Судија

Функција

спрат

број каб.

 

Судија

1. спрат

17

 

Судија

1. спрат

21

 

Судија

1. спрат

18